Mit tegyünk, hogy biztosan jó méretű ékszert rendeljünk?

Ha gyűrűt vásárolunk, akkor az alábbiakat kell tudni:

Az átlagos női gyűrű méret az 52-től 57-es méretig terjedő gyűrű nagyság. Az 59-es méret már egy kicsit vastagabb női ujjat feltételez, ellenben a 43-tól 51-ig tartó számozású gyűrű egészen vékony női ujjra való.

A férfi gyűrűméretek átlagban 60 és 63, a 65 és 75 közötti vastagság kifejezetten markáns, vastag férfi ujjra való.
Hogyan vegyünk méretet a gyűrűs ujjról?

Tekerjünk egy szalagot az ujjunkra, és szorosan húzzuk meg azt, majd levéve az ujjról mérjük meg a szalagot. Figyeljünk, hogy valóban erősen húzzuk meg, mert különben előfordulhat, hogy nagyobb méretű gyűrű érkezik a vártnál. Ügyelni kell arra is, hogy mekkora az ízület, hiszen azon is át kell haladnia a gyűrűnek. Ha az ízületünk szélesebb, akkor a kívántnál egy számmal nagyobb gyűrűt kell választanunk!
Hogy vegyünk méretet karkötő vásárlásnál?

A karkötőket általában 15 és 21 cm közötti méretben készítik a gyártók. Vannak esetek, amikor egyedi megrendelésre ettől eltérő méretet is készítenek. Karkötő vásárlás előtt egy mérőszalaggal, vagy madzaggal vegyünk méretet, melyet a karról levéve megmérünk egy vonalzó segítségével. Ha a csuklónk mérete mondjuk 19 centiméter, akkor 19-es karkötő szükséges.

Arra figyeljünk, hogy a karkötő zárófüle még kb. 1-1 1,5 cm, de erre vonatkozólag úgyis segítséget kapunk az üzletben.
Ugyanez a helyzet a nyaklánc vásárlásánál is: Első lépésként mérjük meg a nyakunk kerületét. Tekerjünk lazán a nyak köré egy puha mérőszalagot és nézzük meg a méretet. Ne feledjük, hogy akárcsak a karkötő vásárlásakor, a kapocs is hozzátartozik az adott darab hosszához, azonban a gyártók ezt nem szokták beszámítani a méretbe.

Ha rövid fazonú nyakláncban gondolkodunk, akkor mindig adjunk legalább 5 centit a nyak körméretéhez, hogy ne legyen se túl feszes, se túl szoros a nyaklánc.

Figyeljünk arra, hogy a magasságunkkal arányos nyakláncot válasszunk, ugyanis a magas nőknek a hosszabb, az alacsonyabbaknak inkább a rövidebb áll jól.

165 cm testmagasság alatt ne viseljünk 50 cm-nél hosszabb nyakláncot! Ha 165 és 175 cm közötti magasságunk van, akkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis akár rövid, akár hosszú nyakláncot hordunk, mindegyik jól fog állni.