Karkötő gyereknek? Még hasznos is lehet!

Vajon viselhet-e gyermek karkötőt, és ha igen, mennyi idős kortól? A vélemények erősen megoszlanak.

karkötő

Egészen pici, pár éves gyereknek teljesen biztos, hogy nem való karkötő több okból sem, noha néhány ékszerüzlet kínálatában szerepel a gyerek karkötő pl. keresztelői ajándékként.

  1. Egyrészt balesetveszélyes: beleakadhat a karkötő valamibe, és kész a baj.
  2. Másrészt a gyerekek nem tudnak vigyázni még az ékszerekre, könnyen elszakad, felesleges pénzkidobás.
  3. Harmadrészt pedig, ahogy a gyerek nő, úgy vastagszik a karja is, így „ kinövi „ a karkötőt és mindig új és új kell neki.

Ennek ellenére persze a kislányok titokban mindig felveszik a mamájuk ékszereit, és játszanak, de szülői felügyelet mellett talán ez bocsánatos bűn. Nyári szünetben, néhány órára, felügyelet mellett talán szabad kicsit „ nagylányoskodni.”

Alkalomra körülbelül a 10-12 év feletti gyerek az, aki bátran viselhet karkötőt, hisz akkor úgysem játékkal telik az idő, nem történhet semmi baj. De nyilván a szülők azok, akik ebben a témakörben kompetensek.

Azonban van egy fajta karkötő, amit kifejezetten hasznosnak találnak gyerekek részére, bár merőben másról van szó, mint a divat, vagy ékszer világa. Létezik az úgynevezett okos karkötő, amely egy családbarát biztonsági eszköz. A gyerek a karjára helyezve viseli az eszközt, mely kompetens a szülő okos telefonjával, aminek segítségével bármikor ellenőrizheti, hogy gyermeke merre jár. Egy gomb megnyomásával fel tudja venni a gyerek a hívást, ha ezt nem teszi meg, akkor a környezet hangja kapcsolódik be, melyből a szülő leszűrheti, hogy csemetéje nincs bajban. Elsősorban óvódásoknak és általános iskolásoknak fejlesztették ki az okos karkötő nevű találmányt.

Egy gomb segítségével tárcsázni is lehet egy megadott számot, mely többnyire az egyik szülőé, így közvetlen kommunikációra is alkalmas. A karkötő nem feltűnő, helyes, kék és rózsaszín színben kapható, és körülbelül 36 órát bír ki töltés nélkül. Valószínűleg a gyerekek szívesen viselik, egyrészt trendi, másrészt menő, harmadrészt mindig biztonságban érezhetik magukat. Az ára 25 ezer forintt körül mozog, mely nem olcsó, de ha a mai közbiztonságot nézzük, akkor a nyugalmunk megér ennyit.

Amikor gyermekünk kinő abból a korból, hogy szüksége legyen az okos karkötőre, akkor elkezdhet gondolkodni a divatos ékszerekben, arany, ezüst, vagy bizsu karkötő, nyaklánc viselésén.