Amikor tilos a karkötő!

Mindannyian szeretünk szépek lenni, tetszeni, divatosan öltözni, különös gondot fordítunk a megjelenésünkre, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és hogy mások is elismerő pillantásokat vessenek ránk. Ehhez elengedhetetlenek a csinos ruhák, valamint a kiegészítők: cipő, táska, nyaklánc, fülbevaló, karkötő, stb. Megjelenésünk a megfelelő kiegészítőkkel kombinálva kerek és harmonikus.

Szinte mindannyian hordunk ékszert a hétköznapokban is, de munkába, alkalmakkor más és más darabokat veszünk fel. Szívesen variáljuk őket a ruhánkhoz, cipőnkhöz, és egymással is megfelelően párosítjuk őket. Sokan el sem tudjuk képzelni, hogy például fülbevaló nélkül lépjünk ki az utcára, mert nélküle meztelennek érezzük magunkat.

Azonban van olyan helyzet, amikor tartózkodnunk kell az ékszerviseléstől, még akkor is, ha ezt nagyon nem szeretnénk.

Melyek ezek a helyzetek?

Ha azt vesszük észre, hogy a fülünk viszket, piros, netán váladékozik a fülbevaló alatt, ha a nyaklánc által érintett részeken apró, piros, viszkető pöttyök jelennek meg, ha a karkötő vonalában vörös foltok, hólyagok jelentkeznek, melyek még váladékoznak is, ugyanígy a gyűrűnk környékén is gyulladt, vörös a bőrünk, akkor bizony baj van: nagyon valószínű, hogy fémallergiánk van.

A fémallergia legtöbbször a bizsu ékszerektől alakul ki, de néha az ezüst és az arany nyaklánc, vagy karkötő helyén is észrevehető, mivel a nemesfémekben is van ötvöző anyag, s többnyire az allergizál. Ilyen a nikkel, a króm és néhány társuk. Hiába szeretjük az ajándékba kapott nyakláncot, vagy a kedvenc karkötőt, ha allergiás tünetet észlelünk, akkor le kell venni az ékszert és orvoshoz kell fordulni. Legtöbbször valamiféle kenőcsöt adnak rá, ami gyulladáscsökkentő hatású, és a tünetek 1-2 héten belül rendeződnek.

Rossz hír azonban, hogy a jegygyűrű, vagy fülbevaló, karkötő, ha visszakerül a helyére újra és újra ilyen tüneteket fog okozni. Ha bizsu ékszert viselünk, akkor cseréljük le nemesfémre, ha pedig a nemesfémre vagyunk érzékenyek, akkor fájó szívvel, de le kell mondani az adott ékszer viseléséről.

Talán sokan elbagatellizálják, de nagyobb baj is lehet, mint egyszeri bőrpír, viszketés. Megtörtént eset, amikor a kamaszlány vesemedence gyulladással került kórházba, s az olyan makacsnak bizonyult, hogy a kezelésekre is alig reagált. Már a vese eltávolítása is szóba került, amikor egy orvos észrevette, hogy a lány az ajkában piercinget visel. Azonnal kivetette vele, és rohamosan gyógyulni kezdett. Nem bizonyított, de esélyes, hogy a fémallergia következtében alakult ki a betegség.

Legyünk tehát óvatosak, és figyeljünk a jelekre!